Xarrada sobre coves i esquerdes a la presa de Canelles

La ponent va ser la Montserrat Ubach, espeleòloga que va participar l'any seixanta i un en les tasques per solucionar els problemes de fuites d'aigua

La ponent va ser la Montserrat Ubach, espeleòloga que va participar l’any seixanta i un en les tasques per solucionar els problemes de fuites d’aigua

El passat dissabte 12 d’octubre, l’associació Camporrells Renaix va convidar la Montserrat Ubach, espeleòloga pionera, perquè ens fes una xarrada explicant la seva experiència en les tasques d’exploració i localització de les coves i esquerdes penetrables de la presa de Canelles uns anys després de la seva construcció.

La Montserrat ens va oferir una explicació detallada de les conseqüències d’haver construït la presa en un terreny kàrstic, i com l’aparició d’esquerdes i les importants fuites feien impossible que el nivell de l’aigua pogués arribar més enllà de la meitat de la cota màxima.

L’ENHER va encarregar a un grup d’espeleòlegs, del qual formava part la Montserrat Ubach, l’estudi de les cavitats penetrables per tal de posar solució als problemes que presentava la presa. Aquest grup d’espeleòlegs va elaborar un informe que va permetre l’aixecament d’una segona pantalla d’impermeabilització. La Montserrat Ubach a més de l’explicació, ens va mostrar una còpia d’aquell informe, document amb un important valor tant tècnic com històric.

A part de les explicacions relacionades amb l’aixecament de la nova pantalla a la presa de Canelles, la Montserrat Ubach ens va obsequiar amb la projecció d’un audiovisual que ella mateixa ha titulat «L’espeleologia als cinc continents». De fet, es tracta d’un recorregut per moltes de les expedicions espeleològiques en què ha participat ella mateixa i que tant per les imatges com pels comentaris i explicacions que les acompanyen, ens va deixar bocabadats. Impactants imatges de coves, xemeneies volcàniques i avencs amb tot un seguit d’anècdotes i vivències personals, no van deixar indiferent ningú. Tot un luxe que ens hagi acompanyat en aquest cap de setmana.

En finalitzar l’explicació es va oferir als assistents un berenar que va propiciar una animada tertúlia posterior a la xarrada.

Tu publicidad


Banner 3
Aquí tu publicidad
Sitio web

Otras noticias

Ir al contenido